ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικά Παραπήγματα και Φλώρινα

Του Χρήστου Γραμπόβα*

Κάποιοι, εκ των υστέρων, παραπονιόντουσαν για την αδράνεια των Φλωρινιωτών σε σχέση με την έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κανείς, ωστόσο, σήμερα δεν αρθρογραφεί, δε διαμαρτύρεται, δε φωνάζει για την συνειδητή προσπάθεια εξαφάνισης των σπουδαστών και των φοιτητών από την πόλη μας. Για κάποιους στις κομματικές πυραμίδες και τα αυτοδιοικητικά πόστα ίσως αυτό να λέγεται κομματική πειθαρχία. Για κάποιους άλλους, στην αντίπερα όχθη, ίσως να μη θεωρείται πεδίο μικροπολιτικού κέρδους, αφού και οι δικοί τους κομματικοί μέντορες φαίνεται να συμφωνούν με τις πράξεις της κυβέρνησης. Για μερικούς από εμάς αυτά όλα αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής μας.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε μέσα στο κατακαλόκαιρο (ως συνήθως όταν πρόκειται για νομοσχέδια-ντροπή) να δημιουργήσει, προφανώς ενάντια στο Σύνταγμα, ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Έτσι, όποιος ιδιώτης θέλει από Σεπτέμβριο θα μπορεί να ιδρύσει μια Παιδαγωγική Σχολή (που έχει και πολύ μεγάλη ζήτηση στις μέρες μας, δες για παράδειγμα «Τμήματα με επαγγελματικές ιδιαιτερότητες», Αγγελιοφόρος της Κυριακής 12/7/09) στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με Βουλγαρικό ανάλογο «πανεπιστήμιο) η οποία σύμφωνα με το νέο αυτό νόμο θα έχει το τραγικό ποσοστό του 10% σε διδάσκοντες με διδακτορικά (ΑΕΙ και ΤΕΙ υποχρεούνται να προσλαμβάνουν μόνο καθηγητές με διδακτορικά) και κάθε λογής άλλον άσχετο που με 600 ευρώ θα τον βάζουν να διδάσκει, να στριμώξει όλους, φοιτητές και καθηγητές, σε ένα οροφοδιαμέρισμα 300τ.μ., χωρίς βιβλιοθήκες, και μέσα σε τρία χρόνια να πουλάει πτυχία ισάξια για διορισμό στο δημόσιο με την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας («Τι προβλέπει ο νόμος για τα κολέγια», Το Βήμα, 1/7/09). Έτσι, είναι να αναρωτιέται κανείς ποιός Αθηναίος ή Θεσσαλονικιός γονιός θα στείλει τα παιδιά του στη Φλώρινα εφόσον σε τελική ανάλυση πιο φθηνά (χωρίς κόστος ζωής που θα υπερκαλύπτει τα δίδακτρα) και σε λιγότερο χρονικό διάστημα (3 αντί για 4 χρόνια), το παιδί του θα τελειώνει το υποτιθέμενο πανεπιστήμιο και θα παίρνει τη θέση του συνομήλικου του (που θα έχει ακόμα ένα χρόνο να τελειώσει) στα σχολεία μας και θα διδάσκει (ένας θεός ξέρει πως) τα παιδιά. Η τοπική κοινωνία σιωπά.

Όπως βέβαια σιώπησε και για το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης για τη βάση του 10. Σε μία νύχτα εξαφάνισαν πάνω από 700 νεοεισερχόμενους σπουδαστές στο ΤΕΙ της πόλης και εφόσον αυτό συνεχίζεται για χρόνια κάντε τον υπολογισμό επί 700 για κάθε χρόνο. Έτσι, κάποιος που έχει λεφτά μπορεί να σπουδάσει στην Ιδιωτική Παιδαγωγική Σχολή (ισότιμη με το ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας που αναφέραμε παραπάνω) γράφοντας στις Πανελλαδικές 0 (μηδέν) καθώς δεν απαιτείται να συγκεντρώσει κανένα βαθμό, και να μπορεί σε 3 χρόνια να διορίζεται άμεσα στο Δημόσιο σχολείο, ενώ δεν μπορεί να έρθει να σπουδάσει στο ΤΕΙ στη Φλώρινα αν έχει γράψει 9 στις Πανελλαδικές. Κάποιοι κοινωνικοί φορείς ανακάλυψαν ότι τα Τμήματα του ΤΕΙ δεν είναι αρκούντως ελκυστικά. Κανείς δεν τους ρώτησε πώς ήταν απόλυτα ελκυστικά (με 100% κάλυψη των θέσεων) όταν δεν υπήρχε η βάση του 10 και ήταν γεμάτο το ΤΕΙ σπουδαστές, ενώ σε μία νύχτα έπαψαν να είναι ελκυστικά; Θα πει κανείς: «καλά δεν πρέπει να έχουν οι σπουδαστές ένα επίπεδο;» Βεβαίως και πρέπει, αλλά αυτό θα το λύσει το μέτρο αυτό ή η αναβάθμιση της παιδείας και του θεσμού του Λυκείου; Άλλωστε, εφόσον ο μελλοντικός νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος θέλει να σπουδάσει σε ένα ΤΕΙ ώστε να κάνει τη δουλειά του πολύ πιο οργανωμένα και σωστά όταν το τελειώσει, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να γράψει, ας πούμε, 12 στο επίπεδο των μαθηματικών που διαγωνίζεται και ο μελλοντικός μαθηματικός;

Παρόλα αυτά η τοπική μας κοινωνία δεν αντιδρά. Όχι, βέβαια, ότι είναι τελείως εν υπνώσει. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις από φορείς και κόμματα που παίρνουν θέση στο γενικότερο πρόβλημα σε σχέση με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό, όπως η πρόσφατη παρουσίαση της ανάλογης μελέτης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών καθώς και άλλες εκδηλώσεις και ανακοινώσεις. Ωστόσο, το καίριο και άμεσο θέμα συνήθως δε συζητείται και δε φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση αντιμετώπισής του. Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας αλλά με πολλή διάθεση αφύπνισης πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως και το ΑΕΙ και το ΤΕΙ στη Φλώρινα πάνε για κλείσιμο! Για το ΤΕΙ αυτό ήδη συζητείται και μάλιστα πρόσφατα ο αρθρογράφος της Καθημερινής που συνήθως απηχεί τις θέσεις του ΥΠΕΠΘ, αναφέρει ότι πολλά τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα κλείσουν («Ο χάρτης με τα ‘αζήτητα’ ΤΕΙ», Καθημερινή, 16/7/09). Με το νέο νόμο για τη δημιουργία ιδιωτικών «πανεπιστημίων» και το ΑΕΙ στην πόλη μας πάει για κλείσιμο, τουλάχιστον τα τμήματά του που έχουν ζήτηση. Αν το καταλάβουμε αυτό και αντιδράσουμε άμεσα υπάρχει ελπίδα, αλλιώς μετά από λίγα χρόνια πάλι θα μεμψιμοιρούμε για το κακό που μας βρήκε.

* Ο Χρήστος Γραμπόβας είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην εκπομπή της ΕΡΤ3 ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ

4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου

Στην εκπομπή "Allegro μα με τρόπο"