‘ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΝΥΦΗ’

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, ελέω ασφαλιστικού, ήταν αυτή της νέας αύξησης των εξόδων για την οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα. Η κα. Βάσω Παπανδρέου συμφώνησε και υπέγραψε ‘μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης’ με τους Δημάρχους των πόλεων που κατασκευάζονται ολυμπιακά έργα και με τον οργανισμό «Αθήνα 2004». Το μνημόνιο θα στοιχίσει 140 δισ. δραχμές επιπρόσθετα σε όλα τα άλλα «Ολυμπιακά» έξοδα καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στον προγραμματισμό των οικονομικών υπουργείων (‘Άλλα 140 δισ. δρχ. έγραψε το κοντέρ του «Αθήνα 2004»’ Ελευθεροτυπία, 26/04/01).

Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των αγώνων για το Ελληνικό δημόσιο θα ήταν 1.3 τρισ. δραχμές, υπολογισμός που θεωρήθηκε αρκετά μετριοπαθής με αποτέλεσμα τα νέα δεδομένα να ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) που θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου (‘Οφέλη από την Ολυμπιάδα σε ανάπτυξη, απασχόληση’, Τα Νέα, 28/04/01). Τα τρία τέταρτα των εξόδων θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από το Ελληνικό δημόσιο καθώς τα συνολικά έσοδα των αγώνων από δικαιώματα αναμετάδοσης, χορηγούς, εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων, κλπ, αγγίζουν μόλις τα 560 δισ. δραχμές (‘Η Ολυμπιάδα με αριθμούς’, www.flash.gr 22/03/01).

Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί το – με τις σημερινές προβλέψεις – ενάμιση τρισεκατομμύριο δραχμές θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Φυσικά, εκτός των άμεσων εσόδων από τους Ολυμπιακούς αγώνες θα υπάρξουν και έμμεσα έσοδα που θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της οικονομίας κυρίως λόγω των επενδύσεων για τους αγώνες και από την αύξηση στον τουρισμό. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων για τους αγώνες γίνεται, όπως είναι επόμενο, στην Αττική. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας ‘Τα Νέα’ στις 28/4 η μελέτη του ΚΕΠΕ συμπεραίνει ότι: «ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού προβλέπεται για το Νομό Αττικής ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει το μεγάλο μέρος των εκατομμυρίων των τουριστών...».

Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι των Αττικών δήμων θα είναι αποδέκτες της μερίδας του λέοντος του όποιου οφέλους προκύψει από την τέλεση των αγώνων, και ως καλυτέρευση του επιπέδου ζωής (με έργα όπως το μετρό, το νέο αεροδρόμιο, κλπ.) αλλά και ως άμεσο οικονομικό κέρδος (από τον τουρισμό, από τις νέες θέσεις εργασίας, κλπ.). Το δίκαιο και το σωστό, λοιπόν, δεν θα ήταν το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας να το επωμιστούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής; Γιατί ο κάτοικος του Νομού Φλώρινας να επιβαρύνεται το ίδιο ενώ δεν πρόκειται να δει κανένα απολύτως όφελος; Καλή η εθνική έπαρση της επιστροφής της Ολυμπιακής ιδέας στη γενέτειρά της, αλλά ποιος θα πληρώσει την όμορφη νύφη;

Χρήστος Γραμπόβας
4 / 5 / 2001
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» της Φλώρινας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην εκπομπή της ΕΡΤ3 ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ

4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου

Στην εκπομπή "Allegro μα με τρόπο"