Ο Θαπατέρο πανηγυρίζει, η Αριστερά κλυδωνίζεται

Ο Σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είναι ο μεγάλος νικητής τον εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία. Με ποσοστό 43,64% και 169 έδρες στο κοινοβούλιο, θα συνεχίσει να κυβερνάει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια παρότι δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες). Ωστόσο, και την προηγούμενη τετραετία το Σοσιαλιστό Κόμμα (ΣΚ) ήταν στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας πραγματοποιώντας συμφωνίες ανά θέμα με μικρότερα κόμματα. Η υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η μεγάλη πόλωση στα πλαίσια του δικομματισμού και ο αυτοπροσδιορισμός του Λαϊκού Κόμματος (ΛΚ) στα δεξιά και σίγουρα πολύ μακριά από το κέντρο, έδωσαν ώθηση στο ΣΚ, που με μια προσεκτική εκλογική καμπάνια κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των μετριοπαθών ψηφοφόρων του πολιτικού κέντρου και την ίδια στιγμή να μην χάσει ψήφους προς τα αριστερά.

Η μεγάλη συμμετοχή του εκλογικού σώματος ήταν το ζητούμενο για το Θαπατέρο σε όλη τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης προεκλογικής περιόδου, καθώς οι δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούνται πιο φανατισμένοι κι έτσι πιο σίγουροι όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις εκλογές, ενώ οι αριστεροί όντας σχετικά μη-ικανοποιημένοι με την πολιτική της κυβέρνησης υπήρχε περίπτωση να μην ψηφίσουν. Από τη στιγμή που η ΕΤΑ δολοφόνησε την Παρασκευή το σοσιαλιστή πρώην δημοτικό σύμβουλο της Βάσκικης πόλης του Μοντραγκόν, Ισαΐα Καράσκο, τα δεδομένα άλλαξαν και πάρα πολλοί Ισπανοί πήγαν να ψηφίσουν ως απάντηση, μιας και η ΕΤΑ πρότεινε την αποχή από τις εκλογές. Από την άλλη, η μεγάλη πόλωση, ως κεντρική επιλογή του Λαϊκού Κόμματος, που κορυφώθηκε με λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους στελεγχών του κατά του ΣΚ σε σχέση με την «αντιτρομοκρατική πολιτική» μετά την επίθεση της ΕΤΑ, μάλλον ωφέλησε το Θαπατέρο καθώς θύμισε έντονα στους ψηφοφόρους τις ακραίες θέσεις του ΛΚ και την καιροσκοπική διαχείριση της κρίσης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μαδρίτη πριν τις εκλογές του 2004. Τα παραπάνω συνδυαζόμενα με την πολύ επιθετική αλλά και λαϊκιστική πολιτική εκστρατεία του Ραχόι, ηγέτη του ΛΚ, σε θέματα όπως η οικονομία και η μετανάστευση «έπεισαν» ακόμα και απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να μην ξαναέρθει η δεξιά στην κυβέρνηση.

Στη νίκη των Σοσιαλιστών συνετέλεσε και η άσχημη επίδοση της αριστεράς και των κομμάτων των περιφερειών, και κυρίως η πτώση της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΑ), της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας και του Εθνικού Βασκικού Κόμματος. Για τα δύο τελευταία σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι θετικές κινήσεις από το Θαπατέρο που στήριξε τη Χάρτα της Καταλωνίας (εν είδη μικρού ‘Συντάγματος’) και πήρε την πρωτοβουλία των διαπραγματεύσεων με την ΕΤΑ, αντίστοιχα, αλλά και ο ‘φόβος’ για Καταλανούς και Βάσκους της επιστροφής του ΛΚ στην εξουσία. Από την άλλη, ο ηγέτης της ΕΑ Γκασπάρ Γιαμαθάρες την οδήγησε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση στη μειώση της δύναμής της και μάλιστα στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της (3,8%) που της δίνει μόλις δύο βουλευτές και έτσι δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Η ρήξη του Γιαμαθάρες με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, που αποτελεί μεγαλύτερο μέρος του συνασπισμού, λειτούργησε καίρια στην αποξένωση μέρους των ψηφοφόρων. Σημαντικό ρόλο στην κάθετη πτώση της ΕΑ φαίνεται να έπαιξε και η αποφυγή της περί το Γιαμαθάρες ηγετικής ομάδας να καταγγείλει ανοιχτά τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Θαπατέρο, αλλά και το κάλεσμα μέχρι την τελευταία στιγμή στον κόσμο να ψηφίσει ΕΑ ώστε να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΣΚ, που έστειλε ψηφοφόρους κατ’ ευθείαν στους Σοσιαλιστές. Την Κυριακή το βράδυ ο Γιαμαθάρες ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ηγεσία της ΕΑ και οριοθέτησε την πραγματοποίηση Συνεδρίου πριν το καλοκαίρι ώστε να εκλεγεί νέος ηγέτης σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της Ισπανικής αριστεράς.


Χρήστος Γραμπόβας, Μαδρίτη, Ισπανία
11 / 3 / 08
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην εκπομπή της ΕΡΤ3 ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ

4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου

Στην εκπομπή "Allegro μα με τρόπο"