ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ως κεραυνός εν αιθρία φαίνεται να έπεσε στους Φλωρινιώτες η ανακοίνωση πως η έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα βρίσκεται στην Κοζάνη και όχι στην πόλη μας. Όλοι φυσικά το σκεφτόμασταν, το φοβόμασταν αλλά και λίγο πολύ το είχαμε πιστέψει. Οι αρχές του τόπου τώρα και κατόπιν εορτής προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους φωνάζοντας και καλώντας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, σε αντιδράσεις. Ωστόσο ο συγκεκριμένος αγώνας είναι χαμένος εκ των προτέρων καθώς εκτός από την γενική εώς πρόσφατα αδράνειά μας, συντρέχουν και σημαντικοί λόγοι για την κυβερνητική απόφαση.

Η Κοζάνη αποτελεί την έδρα της περιφέρειας και ο νομός Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος στη δυτική Μακεδονία. Έτσι εκτός από διοικητικό κέντρο έχει και μεγάλη εκλογική δύναμη σε σχέση τουλάχιστον με τους άλλους τρεις νομούς της περιφέρειάς μας. Επιπροσθέτως, η Κοζάνη έχει και μεγάλη πολιτική δύναμη καθώς έχει συνεισφέρει με επίτροπο στην Ευρωπαική Επιτροπή, υπουργούς, και γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων είτε σε χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είτε Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως με καμία κυβέρνηση και με κανέναν υπουργό Παιδείας (ο κ. Πετσάλνικος δεν μπόρεσε ούτε την εκλογική του περιφέρεια να πριμοδοτήσει), η έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν θα φύγει από την αγγαλιά της Κοζάνης.

Τί πρέπει λοιπόν να γίνει και πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Η κοινωνία της Φλώρινας φαίνεται να συμφωνεί πως δύο κυρίως κατευθήνσεις ανάπτυξεις μπορεί να έχει ο νομός. Ο χειμερινός τουρισμός και η μετατροπή της Φλώρινας σε Πανεπιστημιούπολη. Αφήνοντας κατά μέρος, σε αυτό το κείμενο, το πρώτο, ίσως είναι ο καιρός να κάνουμε μακροπρόθεσμα και, γιατί όχι, μεγαλόπνοα σχέδια. Κατά τη γνώμη του γράφοντος ο στόχος της Φλωρινιώτικης κοινωνίας πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία Πανεπιστημίου Φλώρινας. Προφανώς κάτι τέτοιο τη συγκεκριμένη στιγμή φαντάζει δύσκολο. Ωστόσο μελλοντικά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δημιουργηθούν κι άλλα πανεπιστήμια στον Ελλαδικό χώρο. Αν κάνουμε πραγματική δουλειά όλοι μας και αν οι αρχές αυτού του τόπου για πρώτη φορά συμφωνήσουν να δράσσουν ενωμένα πέρα από κόμματα για το καλό της περιοχής, ο αγώνας θα έχει ελπίδες επιτυχίας. Αν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Νομάρχες δεσμευτούν να αγωνιστούν για αυτό μαζί με τους βουλευτές, την εκκλησία, τις τοπικές κομματικές οργανώσεις και τους τοπικούς συλλόγους τότε ίσως μια τέτοια ιδέα να έχει μέλλον. Αν υπάρχει μια επιτροπή που θα συμμετάσχουν όλοι, η οποία θα πιέζει και θα ενοχλεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα την εκάστοτε κυβέρνηση τότε στην επόμενη απόφαση για νέα πανεπιστήμια να κοιτάξουν και την ‘περίπτωση Φλώρινα’.

Η περίπτωση ενός πανεπιστημίου στη Φλώρινα έχει και βάση και προοπτική. Κατ’ αρχάς, οι τομείς της οικονομίας πάνω στους οποίους η περιοχή της Φλώρινας μπορεί να αναπτυχθεί δεν είναι πολλοί. Η δημιουργία Πανεπιστημίου με έδρα τη Φλώρινα, ωστέ να μπορέσει να ξετυλίξει τη δικιά του δυναμική και όχι ως παράρτημα, θα φέρει πραγματική ανάπτυξη στο νομό, μια ανάπτυξη που τόσο χρειάζεται. Πολλές πόλεις τις Ευρώπης με παρόμοιο πληθυσμό με της Φλώρινας έχουν τα δικά τους πανεπιστήμια και το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της στέγασης μπορεί εύκολα να λυθεί με τη δημιουργία κι άλλων εστιών. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως στη Φλώρινα υπάρχει ήδη υποδομή με τις υπάρχουσες σχολές ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ έγιναν πρόσφατα με νόμο ομόλογα των ΑΕΙ, και με τον καιρό μπορούν να βελτιωθούν και πρακτικά εκτός από τυπικά. Έτσι όλες οι υπάρχουσες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν ως τότε, θα αποτελέσουν μια πολύ καλή μαγιά για ένα μελλοντικό Πανεπιστήμιο Φλώρινας.

Είναι γεγονός πως μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν πραγματικά δύσκολη με μη σίγουρα αποτελέσματα. Ίσως κάποιοι μες στο θέρος να την ονόμαζαν όνειρο... Ίσως καποιοι άλλοι να την αποκαλούσαν όραμα...

Χρήστος Γραμπόβας
9 / 7 / 2002
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» της Φλώρινας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

8. Ου κλέψεις

Στην εκπομπή "Allegro μα με τρόπο"

4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου